Toυ Π.Σ.
Κάποιοι συνειρμοί πριν τις εκλογές καθώς χαζεύω στο διαδίκτυο και παρεμβάλλονται στο μυαλό μου εικόνες από πρόσφατο ταξίδι, για επαγγελματικούς λόγους, στη Ρόδο.
- Πριν από χρόνια είχα βρεθεί στη Ρόδο, με το πολεμικό ναυτικό, μέσα στη καρδιά της κρίσης των Ιμίων. Κάποια στιγμή και ενώ το πολεμικό μου καράβι ήταν στο ντόκο και εγώ «χουζούρευα» στο ενδιαίτημα ναυτών, ακούω δυνατές προπέλες να μας πλησιάζουν. Βγαίνω στο κατάστρωμα και βλέπω ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο να είναι ακυβέρνητο, με σπασμένους κάβους, και να έρχεται καταπάνω μας. Θα μας έλιωνε τινάζοντας δυο πυριταποθήκες στον αέρα. Τι κάνουμε τώρα σκέφτηκα; Hic Rhodus, hic salta!
- Λίγες μέρες πριν, στο λιμάνι της Ρόδου, χαζεύω αντιδράσεις του κόσμου στο τηλεοπτικό συμβάν της επίθεσης του Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη εναντίον της Ρένας Δούρου και της Λιάνας Κανέλλη. Κυρίως, σχολιάζουν τις αντιδράσεις των αντρών πολιτικών και δημοσιογράφων του πάνελ, στη πράξη του «σούπερ» αρσενικού της Χρυσής Αυγής. Τι κάνεις σε αυτήν την περίπτωση; Hic Rhodus, hic salta! ... Συνέχεια...
- Γνωστός μου εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την αναταραχή. Αφού πρώτα μου εξήγησε ότι ο «σούπερ» αρσενικός της ΧΑ είναι η τηλεοπτική προέκταση του κάθε τραμπούκου άντρα που «λιώνει» σώβρακα στριφογυρίζοντας στον καναπέ του, αμέσως μετά λέει ότι σε αυτές τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιστρέψει στο 5% του, που του ανήκει. Στις εκλογές, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι νοικοκύρηδες που κάτι έχουν να χάσουν, οι επισφαλείς εργαζόμενοι και οι άνεργοι έχουν πολύ οργή μέσα τους, τα έχουν χάσει όλα και δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα. Οι πολιτικές εξελίξεις που στηρίζονται σε τέτοια κοινωνικά στρώματα είναι καταστροφικές για το υπάρχον σύστημα. Θα εκπροσωπήσει αυτά τα στρώματα ο ΣΥΡΙΖΑ; Hic Rhodus, hic salta!
- Ο A. Badiou εξηγεί κάπου πως οι πρώτες θέσεις στην κατάταξη μιας εκλογικής μάχης είναι προκωδικοποιημένες. Προορίζονται συμβολικά μόνο για τα κλασσικά κυβερνητικά κόμματα. Αν κάποια κόμμα από την περιφέρεια ή τα άκρα διεκδικήσει την πρωτιά, αν κάποιο ετερογενές πολιτικό μόρφωμα πει ότι θέλει να κυβερνήσει τότε οι πολιτικοί μηχανισμοί πυροδοτούν το συναίσθημα και τον φόβο. Τι κάνει το πολιτικό σύστημα όταν διακινδυνεύονται οι πρώτες προκωδικοποιημένες θέσεις; Τι κάνει το ετερογενές πολιτικό μόρφωμα που συμπυκνώνει τον κίνδυνο; Αντιστέκεται στη προκωδικοποίηση ή ενσωματώνεται στον κυρίαρχο συμβολισμό; Hic Rhodus, hic salta!
- Ο Alain Peyrefitte, υπουργός δικαιοσύνης της Γαλλίας από το 1977 μέχρι και το 1981, φρόντισε να προειδοποιήσει τον Μιτεράν και τους κομμουνιστές που ανέλαβαν την εξουσία: «Εκλεχτήκατε για να αλλάξετε την κυβέρνηση και όχι για να αλλάξετε την κοινωνία». Ο ΣΥΡΙΖΑ; Hic Rhodus, hic salta!
- Αυτό που είπε ο Ολαντ στην ελληνική κοινωνία, στην τηλεοπτική του εμφάνιση στο MEGA είναι το εξής: «…Αυτός που δικαιούται να σας απελευθερώσει από το μνημόνιο είμαι εγώ, ο Ολαντ, που εκπροσωπώ τη σοσιαλδημοκρατία και την νεωτερικότητα. Εσείς δεν δικαιούστε να απελευθερώσετε τον εαυτό σας. Αν σας απελευθερώσω εγώ θα σωθεί η Ευρώπη. Αν σωθείτε με δική σας πρωτοβουλία κινδυνεύει η Ευρώπη…». Τι απαντάει το καταπιεσμένο υποκείμενο στον Αφέντη Απελευθερωτή; Τι θα πράξει; Hic Rhodus, hic salta!
- Το κυρίαρχο σημαίνον ως σημείο διαρραφής όλης της συμβολικής αλυσίδας των σημαινόντων – θα έλεγε κάποτε ο lacan - είναι αυτό που συγκρατεί τα έντερα εντός της κοιλιάς. Κάτι σαν το κοκορέτσι ένα πράγμα. Αυτό που δημιουργεί την πολιτική ιδεολογία και την υλική της δύναμη. Καπιταλισμός, ελεύθερη αγορά, ιδιωτική πρωτοβουλία, μεταρρυθμίσεις, Ευρώπη, Μέρκελ, Ολάντ, ανάπτυξη! Όλα είναι κυρίαρχα σημαίνοντα είναι οι τελευταίες βελονιές που συγκρατούν όλο το πολιτικό ράμμα, όλων των πολιτικών εννοιών, των οραμάτων, των ιδεολογιών. Έλα όμως που υπάρχει «το πραγματικό», το τέρας alien που θα σκάσει μύτη από την κοιλιά του ξενιστή και που θα σπάσει το ράμμα! Παναγιά μου! Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση, εμείς που είμαστε το alien; Hic Rhodus, hic salta! Read more!