Είναι ο κόσμος ανεξάρτητος από τη θέλησή μας;
O Ludwig Wittgentstein (1989-1951) με το έργο του Tractatus Logico-Philosophicus (Λογικο-Φιλοσοφική Πραγματεία) ή TLP για τους μυημένους, πίστευε πως είχε λύσει όλα τα προβλήματα της φιλοσοφίας (ακόμα και αυτά τα οποία δεν είχαν τεθεί ακόμα). Με το έργο του θεμελιώνει τη θεωρία ότι ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο σχηματίζοντας εικόνες των γεγονότων.
Οι βασικές προτάσεις και κύριες θέσεις του έργου μπορούν να συνοψιστούν (http://en.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Wittgenstein) στα παρακάτω:
- Ο κόσμος είναι όλα όσα συμβαίνουν.
- Το γεγονός, είναι η ύπαρξη καταστάσεων πραγμάτων.
- Κάθε σκέψη είναι μία λογική εικόνα των γεγονότων.
- Η σκέψη είναι μια πρόταση με νόημα.
- Η πρόταση είναι μια συνάρτηση αλήθειας των στοιχειωδών προτάσεων.
- Η γενική μορφή της συνάρτησης αλήθειας είναι .
- Για όσα δεν μπορεί να μιλά κανείς θα πρέπει να σωπαίνει.
Παραπάνω, απεικονίζεται η αντίληψη μας για τον κόσμο
5 σχόλια:
Aν χωρίς να βολέψω άνετα τις ανάγκες
τού σώματός μου, 'πεινάσω' για σένα,
θα έχεις καταφέρει να με κάνεις φίλο σου...
Αν επιμείνεις να με κάνεις να ξανανιώσω επαναστάτης, θα σε βλέπω
με δυσπιστία...
Καλλίτερα να αγαπήσουμε...
Φίλος...
Θα επαναφέρω τον L.W. χάριν γούστου: "Δεν ξέρω γιατί είμαστε εδώ, αλλά είμαι αρκετά βέβαιος ότι δεν βρισκόμαστε για να διασκεδάσουμε".
Αν σου είναι ευκολότερο να χρησιμοποιείς τις λέξεις σου με αυτόν τον τρόπο, αποδίδοντας για π.χ. στην έννοια του "ξανανιώνω" το περιεχόμενο "ξαναζεσταμένο φαϊ" αντί για αυτό που πράγματι θα ήθελες και που υποπτεύομαι πως είναι "ερωτεύομαι πάλι", εδώ δεν γίνεται έτσι. Οι επιθυμίες μας γίνονται προσκλητήριο και δοκιμαστήριο νέων αισθημάτων, στο τέλος οι λέξεις αποκτούν δύναμη που δεν είχαν στην αρχή και κινούν.
"Για όσα δεν μπορεί να μιλά κανείς θα πρέπει να σωπαίνει."
Τότε δεν θα ανοίγω το στόμα μου ποτέ.
Αγαπητέ reveionistis, μ'έκαψες!
Η αυθεντική πρόταση είναι: "Wovon man nicht sprechen kann, darüber muß man schweigen" ή στα εγγλέζικα: "Whereof one cannot speak, thereof one must be silent".
Δεν είναι η περίπτωσή μας όμως, αφορά στην ίδια τη θεώρηση της Φιλοσοφίας και του "πεδίου εφαρμογής" της.
Βέβαια ο καθένας μας αντικρίζοντας τον εαυτό του στον καθρέφτη, μπορεί να αποδίδει στον εαυτό του αντίστοιχα ειρωνικά αυτοκριτικά σχόλια. Σε κάθε περίπτωση νομίζω πως και εσύ, και εμείς, μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε - και με την "άδεια" του L.W. - έχοντας επίγνωση όχι μόνο των ορίων της λογικής για κατανόηση του κόσμου αλλά και των δυνατοτήτων αυτός να μετασχηματιστεί.
Είναι αστείο αλλά δεν μοιάζει λίγο με το άπιαστο της κβαντομηχανικής; Προσπαθούμε να μελετήσουμε με ακρίβεια τον κόσμο και παρατηρώντας τον, τον αλλάζουμε.
;-)
"Προσπαθούμε να μελετήσουμε με ακρίβεια τον κόσμο και παρατηρώντας τον, τον αλλάζουμε."
Το αβγό και η κότα σε συμπαντικό επίπεδο!
[Καλή χρονιά]
Δημοσίευση σχολίου